logo omegaxx

HOME --- FACEBOOK --- CONTACT --- ENGLISH engels --- DEUTSCH duits


Kort wandelprogramma op Kos & Kalymnos
Los te boeken of te combineren met onze andere korte wandelprogramma's

Vathy Kalymnos

Dit is één van de negen korte wandelprogramma's die u los kunt boeken of kunt combineren.

KORT WANDELPROGRAMMA OP KOS & KALYMNOS


Kos
is een langgerekt en smal eiland (290 km2, 25.000 inwoners). Het noordoosten is een vruchtbare vlakte.  Ten zuiden daarvan ligt de Dikeos, een flinke bergrug met de top op 846 m. In dit gebied zijn er alleen onverharde wegen en een wandelpad voert er naar de top. Verder naar het westen ligt een oud plateau, op zo’n 100 tot 150 m boven de zeespiegel. Het wordt doorsneden door diepe kloven. Dit plateau is deels voor de landbouw in gebruik (korenvelden) maar een groot deel bestaat uit woeste grond. In een van de kloven ligt een mooi bos (Plaka) waar halfwilde pauwen rondlopen. Kos heeft magnifieke stranden, zeker ook bij uw verblijfplaats Mastichari. Op die stranden komt jaarlijks een grote stroom toeristen af. Toerisme is vrijwel het enige middel van bestaan, op wat landbouw na. Maar op uw wandelingen zult u weinig toeristen tegenkomen.
Kos is door de geschiedenis heen altijd een welvarend eiland geweest.

Kalymnos (111 km2, 16.000 inwoners) is een niet zo groot eiland met relatief veel inwoners. Die wonen vrijwel allemaal in Kalymnos-stad ofwel Pothia, of in de oude hoofdstad Chora. Op wat kleine dorpen langs de westkust en de oase Vathy na, is het eiland onbewoond en kaal. Vooral de contrasten tussen kaal en bewoond, en juist die kleine groene plekken, geven Kalymnos iets heel speciaals. De grillige kustlijn is goed voor vele blauwe baaien. Het hele eiland trekt weinig toeristen, behalve dan de rotsklimmers die op Kalymnos een paradijsje aantreffen. Dagjesmensen, met name van Kos, komen er wel. Ze blijven meestal in de hoofdstad, op zoek naar sporen van de rijke historie van Pothia als centrum van de sponsvisserij.

Hotel Sea Breeze ligt in Mastichari, een kleine badplaats en havenplaats aan de noordkust. Het wordt gerund door de vriendelijke familie van Kostas, Heleni en hun dochters. Het hotel ligt direct aan zee. De kamers hebben alle een balkon. Het hotel ligt 300 meter van diverse heerlijke taverna's. De boot naar Kalymnos legt aan direct tegenover het hotel.

Wandelingen
De Plaka-wandeling (18 km, 5 uur) begint met een mooit paadje langs het goudgele strand van Mastichari. Via een stille asfaltweg bereikt u een ongerept gebied waar u via bredere en smallere zandpaden doorheen wandelt en langzaam aan hoogte wint. Zo bereikt u een aangename taverna voor een koffie- of lunchpauze. Dan daalt u een schaduwrijk bos in, de Plaka. Hier lopen talrijke halfwilde pauwen en u kunt er picknicken. U klimt het bos weer uit en zo bereikt u uw einddoel, het dorp Andimachia, met een mooie molen een een klein museumpje in een tradioneel woonhuis. Uiteraard is hier ook horeca. Hier wordt u opgehaald en teruggebracht naar het hotel.
Voor de Dikeos-wandeling(8,5 km, 3,5 uur) wordt u eerst naar Zia gebracht. Dat staat te boek als authentiek dorp maar daar is weinig van over omdat het wordt overspoeld door toeristen. Maar binnen 400 meter wandelen bent u die kwijt. Dan begint de zeer verrassende wandeling naar de hoogste top van het eiland. Eerst over een zandweggetje, daarna over een pad dat in de Alpen niet zou misstaan. Maar door de zon, de temperatuur en het uitzicht op zee weet u dat u op een Grieks eiland wandelt. Uiteraard staat op de top een kerkje. U loopt dezelfde weg terug. Op een terrasje in Zia wacht u op de transfer terug naar Mastichari.
Voor de Kalymnos-wandeling (8,5 km, 3,5 uur, te verlengen tot 15,5 km, 5 uur) loopt u eerst 300 m van het hotel naar de haven en dan vaart u in circa 45 minuten naar Pothia, de hoofdplaats van Kalymnos. U wandelt van de haven eerst langs zee en dan door een wirwar van straatjes tot de rand van de stad waar het zogenaamde Italiaanse pad begint, een prachtig oud zigzagpad dat de kale heuvels boven Pothia inklimt. Vanaf de kam geniet u van het uitzicht in de vallei van Vathy, die zich uitstrekt als een groene oase. Door dit vruchtbare dal vol citrusbomen loopt u naar het haventje van Rina waar u op de bus terug naar Pothia wacht. Desgewenst kunt u aan deze route nog een retourtocht naar het hoog in de bergen gelegen kerkje van Kyra Psilis toevoegen. Van Pothia vaart u terug naar mastichari.

Vliegverbindingen
Kos heeft een internationaal vliegveld. Alle chartermaatschappijen vliegen op Kos. Zie ons vluchtenoverzicht.
Tevens vliegen de Griekse maatschappijen Olympic Air en Aegean Airlines van naar Kos en Athene en sommige eilanden waaronder Rhodos, Kalymnos en Leros.

Veerboten
Van Mastichari is er een frequente veerdienst op Kalymnos. Vanuit Kardamena vertrekken dagelijks boten naar Nisyros. Maar de belangrijkste haven is Kos-Stad met nagenoeg dagelijks grote veerboten naar Rhodos en Pireas (Athene) en iets minder frequent naar Kalymnos, Leros, Patmos, Nisyros, Tilos en Symi. Daarnaast zijn er catamarans die dagelijks via Symi en twee keer week via Nisyros en Tilos naar Rhodos varen, alsmede vrijwel dagelijks naar Kalymnos, Leros, Patmos en Samos. Wij adviseren u graag over de beste bootverbindingen.

Dit zijn de andere acht korte wandelprogramma's
Rhodos Kamiros
Rhodos Ataviros
Karpathos Zuid
Patmos & Lipsi
Rhodos Stad & Symi
Rhodos Lindos
Leros
Karpathos Noordkaap
Los te boeken of te combineren


Data & Prijzen

Data 2017: dagelijks van
16/04 tm 26/10

Prijs 2017 met 3 overnachtingen:
€ 160 p.p. in 2pk
€ 225 p.p. in 1pk samenreizend
€ 280 p.p. in 1pk alleenreizend

Prijs 2017 met 4 overnachtingen:
€ 193 p.p. in 2pk
€ 279 p.p. in 1pk samenreizend
€ 334 p.p. in 1pk alleenreizend

Inbegrepen:
- 3x of 4x Overnachting
- Kamer met bad/douche en wc
- 3x of 4x Ontbijt
- Uitgebreide wandelroutes
- Kaarten
- GPS-tracks
- Actuele bootinfo
- Transfers bij wandelingen (3x)

Transfers tot 4 p. enkele reis:
- Mastichari-Airport € 20 (of bus)
- Mastichari-Kos-Stad € 40

Boot Mastichari-Kalymnos:
€ 6 per persoon enkele reis.

Informatie en boekingen:
mail ons op
omega@bike-hike.nl
of bel (0031) (0) 65 31 96 049.


U ontvangt dan van ons binnen

48 uur een aanbod op maat.

Wij bieden deze reis ook aan in juli en augustus. Wij gaan ervanuit dat als u de reis in die periode boekt u goed tegen volop zon en hoge temperaturen kunt.


logo omega bike & hike

Kerkje kos Sea Breeze Mastichari
Dikeos Kos
pauw Kos kerkje